Nieuws

Bottas pakt in Baku nipt de winst, Max naar P4

Bottas heeft in Baku zijn pole om kunnen zetten naar winst en de race was in de laatste ronde nog spannend want Lewis gaf het niet zomaar op. Vettel pakte een mooie derde plaats en had een ruime marge op Verstappen die in de laatste fase nog wel wat kon terugkomen maar na een virtual safety car situatie niet meer kon imponeren. Wel een hele sterke race van de Nederlander en een hele sterke tweede stint op de gele band.

We zijn weer terug in Baku waar dit weekend al veel is gebeurd. Op vrijdag was de eerste training waarbij Russell over een putdeksel reed en daarmee zijn Williams kapot reed. Op de zaterdag was er veel schade voor Kubica en Leclerc tijdens de kwalificatie en inmiddels zijn er drie rijders die door diskwalificatie vanuit de pits moeten starten. Bottas zal van pole mogen vertrekken deze race gevolgd door Hamilton, Vettel en Verstappen.

Het is 18 graden en de lichten gaan uit en de race is van start gegaan. Bottas is goed weg en blijft voor Hamilton. Vettel blijft op P3 en Verstappen is een plek kwijt aan Perez. Leclerc heeft ook geen beste start maar herstelt zich goed in de eerste ronden. Norris voorbij aan Kvyat. Albon raakt dan even de muur maar kan verder. Leclerc inmiddels voorbij aan Sainz en Kvyat. Verstappen in ronde 6 weer voorbij met DRS aan Perez voor P4 terwijl Leclerc op plek 6 voorbij is aan Norris. Kvyat in de pits met mediums op zijn auto en rijdt nu op P19. Raikkonen ook naar binnen geweest en rijdt nu achteraan. Leclerc is voorbij aan Perez en nu iets meer dan een seconden achterstand op Verstappen. 

In ronde 10 is Leclerc duidelijk sneller op het rechte stuk en is hij de Nederlander voorbij op het rechte stuk. Gasly is ook met een aardige opmars bezig en rijdt inmiddels op P8. In ronde 11 gaar Sergio Perez naar binnen net als Stroll en Ricciardo. Vettel komt in ronde 12 naar binnen net voor het moment dat Leclerc al dicht op zijn hielen reed. Bottas komt een ronde later binnen en komt daardoor achter Verstappen terecht. Hamilton komt als leider naar binnen in ronde 14. Leclerc is nu de leider en Verstappen nu nog even op P2 maar zal ook wel snel gaan binnenkomen. Max komt in ronde 15 naar binnen voor de medium banden en komt achter Gasly terug de baan op. 

Kubica krijgt een drive-through penalty omdat zijn auto te snel naar de uitgang van de pits is gebracht bij de start procedure. Hamilton pakt de snelste race ronde. Max is dan wel weer snel voorbij aan Gasly op zijn nieuwe banden. Als Leclerc nu zou stoppen dan ligt hij achter Verstappen. In ronde 31 ligt de hele top drie op DRS afstand van elkaar. Bottas voorbij aan Leclerc en dan probeert Ricciardo binnenlangs voorbij aan Kvyat te komen maar mist zijn apex en hierdoor kan de Rus niet insturen. Bij het terugrijden raakt de Renault coureur de Toro Rosso maar beide kunnen wel weer terug. Ricciardo komt wel de pits in en de race lijkt toch voorbij. Hamilton is ook voorbij aan Leclerc en de Ferrari coureur wil denk ik snel naar binnen voor zijn eerste stop. Vettel ook voorbij aan Leclerc terwijl Verstappen steeds de snelste ronde rijdt op de gele band. In ronde 35 stapt Leclerc over naar de zachte rode band. Gasly probeert Leclerc achter zich te houden maar is naast Grosjean de enige rijder die nog niet is gestopt. Kvyat is ook een uitvaller geworden terwijl Leclerc na enige weerstand toch voorbij Gasly is gereden. 

De stewards beslissen na de wedstrijd wat ze moeten beslissen met het incident tussen Ricciardo en Kvyat. Leclerc. Pierre Gasly valt uit met zijn Red Bull. Hij verliest vermogen en moet zijn auto aan de kant zetten. Een virtual safetycar wordt ingezet. Verstappen nog op twee seconden van Vettel. De baan is weer vrij en we zijn weer aan het racen. Grosjean is inmiddels ook uitgevallen met zijn Haas. Kubia komt nog laat naar binnen terwijl Bottas de snelste ronde neer. Het lijkt erop dat Verstappen Vettel heeft laten varen en nu veilig zijn Red Bull op P4 wil brengen. 

Lewis Hamilton wil nog wel aanvallen met een snelste ronde maar Bottas geeft niet op en geeft zijn voorsprong niet zomaar op. Bottas wint in Baku met Hamilton op P3, Vettel op P3 en Max pakt een keurige P4. Leclerc maakte nog een extra stop om een snelste race ronde te pakken en dat lukt. 

RSS News Feed