Nieuws

Hamilton wint in China de 1000-ste, Max P4

In de 1000-ste race wint Lewis Hamilton de race in China. Vanuit een prachtige start kwam de Brit goed op gang en reed de race met enige gemak uit. Bottas kon aanhaken maar niet meer dan dat. Vettel pakt zijn eerste podium van 2019 met plek drie. Max Verstappen kon door een goede strategie voorbij Leclerc komen en pakte een vierde plaats. Gasly noteerde de snelste race ronde. 

We zijn in China voor een nu al historische race want het is de 1000-ste race in de geschiedenis van de Formule 1. 774 verschillende rijders hebben hieraan deelgenomen met 39 nationaliteiten. We zijn hier voor de derde race van dit seizoen. Vorig jaar won hier nog Daniel Ricciardo maar wie zal deze bijzondere trofee vandaag winnen? Bottas was de snelste in de kwalificatie en mag samen met Hamilton vanaf de eerste startrij starten. Pirelli geeft aan dat met de soft band de eerste stop rond 18 ronden zal plaatsvinden en dan de tweede stint uitrijden tot het einde. De andere mogelijkheid is ook een 1-stopper met startende op de medium en dan naar de harde band. De temperatuur is 20 graden Celsius en het zal droog blijven. 

Drie coureurs hebben de finish dit jaar nog niet gehaald en dat zijn Ricciardo, Sainz en Grosjean. Bij de opwarmronde spinnen Verstappen en Kubica maar beide coureurs zijn weer terug op hun plek.

Als de lichten uit gaan is Hamilton beter weg dan Bottas en ligt gelijk aan de leiding. Ook Leclerc is voorbij aan Vettel en Verstappen blijft voor zijn teamgenoot Gasly. Dan gaat het fout bij Kvyat die laat remt en Sainz raakt en dan Norris. Beide McLaren's naar de pits met schade en een VSC wordt ingesteld vanwege vuil op de baan. Vanaf ronde 2 zijn we weer aan het racen. Perez heeft de meeste progressie gemaakt en ligt op P8 vanaf P12 met de start. 

Raikkonen is voorbij aan Magnussen en maakt nu jacht op Grosjean voor P10. Het incident met Kvyat zal door de stewards beoordeeld worden. Giovinazzi rijdt inmiddels al op P15 en lijkt een goede race pace te hebben. Kvyat krijgt een drive-through penalty voor het incident met Sainz en Norris. In ronde 8 is Giovinazzi de eerste reguliere stop naar mediums. Kvyat komt ook naar binnen voor zijn straf. Leclerc moet Vettel voorbij laten gaan omdat de Duitser sneller is. Raiikonen is voorbij aan Hulkenberg. 

Hamilton inmiddels 4,5 seconden voor Bottas en dan is er een aparte wedstrijd gaande tussen Vettel en Leclerc. Hulkenberg valt uit met zijn Renault. In ronde 17 komt Verstappen binnen voor een undercut en stapt over naar de harde band. Zal Ferrari hierop inspelen? Ja Vettel komt een ronde later naar binnen en komt voor Verstappen de baan op. Ook Ricciardo over naar de harde band. Verstappen probeert Vettel in te halen maar komt licht in het gras terecht. Wiel aan wiel maar Vettel weer ervoor te blijven. Mooie poging van de Nederlander. In ronde 23 komen Hamilton en Leclerc binnen. Lewis blijft aan de leiding maar Leclerc komt achter Verstappen terecht. Norris raakt met zijn vleugel het asfalt en heeft geen geluk deze race. Raikonnen voorbij aan Magnussen na zijn stop en ligt op P10. 

Bij Kvyat gaat het ook niet echt lekker. Zijn auto valt van de krik tijdens de stop en dat kost weer extra seconden. Terwijl Leclerc te horen krijgt om te pushen komt Kvyat weer naar binnen voor een nieuwe vleugel. Waarschijnlijk beschadigd door het eerdere incident in de pits. In ronde 35 komt Verstappen naar binnen voor de medium band. Vettel een ronde later ook naar binnen voor de medium band. Mercedes reageert ook en stuurt beide rijders naar binnen. Bottas in ronde 38 voorbij aan Leclerc. De Ferrari coureur zal snel naar binnen moeten komen want hij is 3-4 seconden trager dan Vettel. In ronde 43 is Vettel er voorbij en komt Leclerc naar binnen en valt terug achter Verstappen. Kvyat valt uit en zet zijn auto in de pitbox. 

Hamilton nog steeds comfortabel aan de leiding. Leclerc gaat met deze snelheid waarschijnlijk niet Verstappen halen. Ook geeft hij aan problemen te hebben met zijn versnellingsbak. Norris is uitgevallen en zet zijn auto terug in de pits. Gasly komt nog een keer naar binnen voor de zachte band om nog een snelle ronde eruit te persen die een extra punt oplevert. Gasly doet dit ook en pakt een extra punt. Hamilton wint, Bottas tweede voor Vettel en Max pakt de vierde plaats.

RSS News Feed