Nieuws

Coronel 2e in WK-stand na overwinning

Voor het eerst in ruim vier jaar heeft Tom Coronel weer een toerwagenrace op WK-niveau gewonnen. Tijdens het derde weekeinde van het seizoen in de FIA WTCR – World Touring Car Cup, de hoogste mondiale toerwagencompetitie met predikaat van de wereld-autosportfederatie FIA, schreef Coronel de tweede race op zijn naam. Met de Audi RS 3 LMS in de kleuren van DHL, ingezet door het Belgische DHL Team Comtoyou Audi Sport, kwam hij op de Slovakia Ring nabij Bratislava als eerste over de eindstreep. In de andere beide races van het weekeinde eindigde Coronel als zesde. Met deze resultaten klom hij – als privérijder temidden van de concurrentie van fabrieksteams – op naar de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap. “Een geweldig weekeinde! Ik sta gewoon tweede in het WK, hoe gaaf is dat?”straalde Coronel na zijn succes.

Al in de vrije trainingen op de 5,922 kilometer lange Slovakia Ring tekende zich af dat het voor Tom Coronel wel eens een goed weekeinde zou kunnen worden. In de beide trainingssessies reed Coronel de tweede tijd in het 22 deelnemers sterke veld. Die goede vorm wist Coronel in de kwalificatietrainingen vast te houden, met de vierde startplaats voor de derde race als beste klassering. “Mijn beste kwalificatie in jaren”, zei Coronel. “In de vrije trainingen ging het allemaal erg goed. In Q1 verremde ik me even, dus zo kwam ik niet verder dan de achtste tijd, terwijl ik eigenlijk P2, P3, had moeten staan. In de tweede sessie was ik vijfde, prima, en vierde in Q3. Misschien net iets te voorzichtig, maar in ieder geval goede uitgangsposities.”

In de eerste wedstrijd had Coronel een heel goede start. “Toen koos ik voor de binnenbocht, maar de buitenkant was droog, dus gingen drie rijders me weer voorbij”, berichtte hij. “Ik reed achter op regenbanden en voor op slicks, dus het was zaak om de regenbanden heel te houden naarmate de baan opdroogde. Dat ging goed en zo kon ik aan het eind aanvallen. Daarmee ben ik zesde geworden, ondermeer door wereldkampioen Michelisz en Nicky Catsburg in te halen. Helaas kwamen we een ronde tekort, anders was ik misschien nog verder naar voren geëindigd. Nu werden we zesde, ook een goed resultaat.”

Dat werd in de tweede race nog beter, want hier maakte Coronel na wederom een goede start snel terrein goed en kon hij profiteren door in de laatste bocht de leiding over te nemen van Guerrieri. “Ze zaten in de eerste bocht al te trekken en te duwen, waardoor ik naar voren kon rijden. Ik zat er heel goed bij, zag dat Guerrieri in de laatste bocht wat moeite had en zette mijn auto ernaast. Was wel een spannende actie, maar het ging goed en daardoor heb ik de race kunnen winnen”, aldus Coronel. “Super om voor het eerst na Vila Real in 2016 weer eens als winnaar op het podium te staan!”

In de derde race behoorde Coronel opnieuw tot de kanshebbers voor een podiumplaats, maar verloor terrein toen hij moest uitwijken: “In bocht twee ging Michelisz dwars, dus daardoor moest ik van het gas en op de rem. Uiteindelijk kon ik vanaf de negende plaats wel weer posities goedmaken en zo ben ik opnieuw zesde geworden, waarmee ik zeker tevreden ben. Het was gewoon een heel goed weekeinde: de auto was goed, we hebben veel punten gescoord, waarmee we nu tweede in het kampioenschap staan. Dat is een enorm mooi gevoel, waar ik echt heel blij mee ben! Ik kijk nu al uit naar de volgende races, komend weekeinde op de Hungaroring.”

Kalender Tom Coronel FIA WTCR

17-18 oktober: Hungaroring
31 oktober - 1 november: Aragón
14-15 november: Adria

Results FIA WTCR, Slovakia Ring (Svk), 11 oktober 2020

Race 1:
1. Nathanaël Berthon (Fra), Audi RS3 LMS, 9 rondes in 21.01.373
2. Gabriele Tarquini (Ita), Hyundai i30 N TCR, +3.054
3. Jean-Karl Vernay (Fra), Alfa Romeo Giulietta TCR, +7.266 and 6. Tom Coronel (Nld), Audi RS3 LMS, +9.543

Race 2:
1. Tom Coronel (Nld), Audi RS3 LMS, 11 rondes in 26.33.749
2. Gilles Magnus (Bel), Audi RS3 LMS, +1.053
3. Esteban Guerrieri (Arg), Honda Civic TCR, +3.582

Race 3:
1. Nicky Catsburg (Nld), Audi RS3 LMS, 11 rondes in 24.20.767
2. Nathanaël Berthon (Fra), Audi RS3 LMS, +4.614
3. Gilles Magnus (Bel), Audi RS3 LMS, +7.039
and 6. Tom Coronel (Nld), Audi RS3 LMS, +15.579

Tekst en foto's: PR
RSS News Feed