Nieuws

Hamilton kampioen F1, Bottas wint en Max naar P3

Vallteri Bottas heeft in Austin gewonnen voor Mercedes. Lewis Hamilton ging voor een één-stopper maar had in de laatste fase last van versleten banden en moest Bottas voorbij laten. Max kwam ook nog dichterbij maar kon niet echt meer aanvallen en pakte een mooie derde plaats in Amerika. Lewis Hamilton pakt de zesde wereldtitel. 

We zijn op het circuit in Austin voor de grandprix van Amerika voor de negentiende ronde van het kampioenschap waarin Lewis Hamilton kampioen kan worden als Bottas tweede of slechter finisht. Als Bottas na zijn pole zou winnen dan moet Hamilton tenminste 8-ste of 9-de worden met een snelste ronde. Grote kans dus voor de Brit om dit weekend zijn zesde titel binnen te slepen. 

Vettel start vanaf te tweede plaats voor Max Verstappen die hopelijk een beter weekend zal beleven als die in Mexico. De Nederlander rijdt dit weekend zijn 100-ste Grandprix net als Sainz. 

Als de lichten uit gaan is Bottas goed weg en Verstappen is ook goed weg en Vettel wordt gelijk om zijn oren gereden door Hamilton, Leclerc en Norris. Albon raakte Sainz en de Red Bull coureur moet naar binnen. Ricciardo ook voorbij aan Vettel en de Duitser geeft aan dat hij veel onderstuur heeft maar niks geraakt heeft. De stewards geven geen straf aan Albon of Sainz en zien het als een race incident. In ronde 8 valt Vettel uit met een gebroken achterwiel ophanging. 

Hamilton komt in ronde 11 dichterbij aan de auto van Max maar zit dan nog niet in de DRS afstand van 1 seconde. Verstappen komt in ronde 14 naar binnen en stapt over naar de harde compound en komt achter Leclerc terecht op P4. Bottas volgt het voorbeeld een ronde later en komt voor Verstappen de baan op. Bottas haalt in ronde 16 Leclerc in en ook Verstappen is Leclerc inmiddels voorbij. Leclerc gaat in ronde 21 naar binnen en maakt dan ook nog een slechte stop mee van ruim zeven seconden. Perez inmiddels op P7 en voorbij aan Kvyat. 

In ronde 23 komt het team naar buiten voor Hamilton maar de Brit komt nog niet naar binnen en zegt dat hij langer door wil. Bottas gaat in ronde 24 voorbij aan Hamilton en pakt de leiding terug en Lewis komt naar binnen voor de harde compound. Kunnen Bottas en Verstappen de race uitrijden of moeten zijn nog een keer naar binnen? De linkervoorband van Max stuurt moeilijk in en hij zal zeker nog een keer naar binnen moeten. Kubica valt uit in ronde 34 en is de tweede uitvaller na Vettel. 

Verstappen maakt in ronde 35 zijn tweede stop en valt terug naar P3 met een overstap naar nieuwe mediums. De vraag is of Lewis Hamilton niet nog een stop moet gaan maken. In ronde 43 komt Leclerc naar binnen en stapt hij over naar de rode banden. De Ferrari rijder inmiddels al op meer dan 51 seconden achterstand staat maar Charles zal voor een snelste race ronde gaan. Prachtige inhaalactie van Hulkenberg die Raikkonen inhaalt voor plek 11. 

Bottas op de staart van Hamilton. Zal de Fin de overwinning willen pakken of gunt hij Hamilton zijn overwinning en zijn kampioenschap op het podium? Max komt ook steeds dichterbij maar er zijn nog maar zes ronden te gaan op dat moment. Inmiddels rijden Hamilton en Bottas in het verkeer van de achterblijvers. Bottas in ronde 51 met een poging maar Lewis laat hem staan. In ronde 52 lukt het dan wel en is Bottas er voorbij. Max komt dichterbij en heeft full power gevraagd om Lewis te pakken. Kevin Magnussen schiet er dan nog af in de tweede sector. Bottas wint, Lewis naar de tweede plaats en Max naar de derde plaats. Lewis Hamilton wint voor de zesde keer de wereldtitel. 

Foto's: PR
RSS News Feed